Producent Van Pur, Warszawa.
Piwo ciemne, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, monachijski), słód żytni, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, ekstrakt lukrecji, aromat anyżu.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 15,1% wag.
Barwa ciemnorubinowa, klarowna.
Piana beżowa, średnia. Opadła do opaski. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie słabe.
Zapach mało intensywny. Suszone owoce, odrobina karmelu i w zasadzie to wszystko.
Smak na początku słodkawy z wyraźnym karmelem. Przez chwilę odrobina palonki i jakby pieprz, który wyczuwa się w przełyku. Lukrecji, ani anyżu nie odnotowałem. Goryczka dość intensywna, choć tłumiona słodyczą. Moim zdaniem niedopracowane to piwo i zdecydowanie mało stoutowe.
5 punktów.
Opinia: Sten
10/11/2015