Bieszczadzka Wytwórnia Piwa - Ursa Maior, Uherce Mineralne.
Piwo niepasteryzowane.
Skład: woda, słód, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu: 12,7%.
Barwa brunatno-rubinowa.
Piana jasnobeżowa, dość obfita. Redukuje się w miarę powolnie, choć bez mała skutecznie. Do końca utrzymuje się cieniutki kożuszek. Część piany ładnie oblepia szkło.
Nasycenie umiarkowanie wysokie.
Zapach wędzonki z odrobiną palonego słodu i karmelu.
Smak półwytrawny. Dominuje wędzony słód przepleciony na początku delikatnym kwaskiem, przechodzącym w intensywną goryczkę. W tle nieco palonki zmieszanej z karmelem, co daje nawet fajne doznania na podniebieniu. Zakończenie przyjemnie goryczkowe z nutą wędzonki i ten smak pozostaje na bardzo długo. Moim zdaniem rewelacyjne wędzone piwo. Wydaje mi się, że najlepsze z dotychczas uwarzonych w Polsce (z tych, które piłem). Oby tylko kolejne warki trzymały tą jakość.
10 punktów z maleńkim minusikiem.
Opinia: Sten
23/10/2013
Troszeczkę inne parametry, bo alkoholu 5,1%.
Z opisu z kontry: „Ursa Deszcz w Cisnej, to piwo o lekkim karmelowo-wędzonym smaku i aromacie uzyskanym dzięki użyciu słodu wędzonego w dymie bukowym…..
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Rekomendowana temperatura serwowania 10-12 stopni.”
Całkowicie zgadzam się z opisem Stena. Co do wędzonki, to moje skojarzenie już po pierwszym łyczku popędziło do fajkowej latakii1) Podobieństwo uderzające - bliźniaki!! Po wypiciu piwa, żałowałem, że akurat w domu fajkowej latakii nie miałem. Ciekawe jak by taki dublet smakował.
W moim odczuciu jedno z lepszych piw jakie piłem.
Mocne 9 punktów.
Opinia: filipesku
30/09/2017
Piwo już testowane przeze mnie 10 lat temu. Kod kreskowy: 59031117600212).
Parametry, jak w opisie filipesku. Warka do: 31.07.2023. Etykieta bez zmian.
Barwa brązowawa z rubinowymi refleksami.
Piana ciemnokremowa, obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się do grubego i trwałego kożuszka. Na szkle pozostawiła plamki różnej wielkości.
Nasycenie mniejsze od średniego.
Zapach wędzonki, ziółek, karmelu oraz odrobiny kwiatów.
Smak w pierwszej chwili kwaskowy, owocowy ze wskazaniem na niedojrzałe winogrona. Przechodzi w intensywną wędzonkę z nutkami ogniska i kiełbaski. Przypalony karmel i słody nadają piwu delikatnej słodyczy. Goryczka na średnim poziomie, nieco przypalona i ziołowa, nieco tłumiona kwaskiem i wędzonką. Rewelacyjne piwo, trzyma poziom, choć jak mi się zdaje, wzrosła ilość kwasku.
9 punktów.
Opinia: Sten
05/08/2023