Twigg - Black Rob

Browar Twigg Sp. z o.o., Kraków.

Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane w stylu Coffe Stout.

Skład: woda; słody: Pale Malt, Crystal Malt, Oat Malt, Wheat Malt; chmiel: Styrian Goldings; drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu: 13 Blg, IBU-38.

Barwa idealnie czarna. Na dnie butelki pozostał spory osad drożdżowy.

Piana beżowa, bardzo obfita i równie gęsta i sztywna. Trwała. Cienka kołderka pozostała po spożyciu piwa. Firnakowo oblepiła szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach kawowy z minimalną palonką i gorzką czekoladą.

Smak również kawowy z subtelnym kwaskiem, czekoladą i palonką. Goryczka niespecjalnie intensywna i w zasadzie w 100% kawowa, dość długo pozostaje na podniebieniu. Bardzo dobre piwo, warte spróbowania.

9 punktów.

Opinia: Sten
03/11/2014

encyklopedia/piwa/twigg_black_rob.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)