Browar Trzy Korony JSJ, Puławy.
Piwo górnej fermentacji w stylu Ale, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód (pale ale, monachijski palony), chmiele (Junga, Cascade, Citra, Amarillo), drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,0° Blg.
Barwa bursztynowa z miedzianym odcieniem, mętna z widocznymi drożdżowymi kłaczkami. Na dnie flaszki pozostał całkiem spory drożdżowy osad.
Piana ciemnokremowa, średnia. Opadła do kilkumilimetrowej kołderki. Bardzo ładnie i obficie oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach słodowy z wyraźną palonką oraz odrobiną cytrusów.
Smak początkowo słodki, przechodzi w subtelną palonkę, następnie w równie mizerne cytrusy. Słód w miarę wyraźny, choć krótkotrwały. Przez chwilę pojawia się kwasek. Goryczka symboliczna i nie czuć w niej zupełnie zadeklarowanych odmian chmielu. Osobiście przypomina mi słabego jakościowo koźlaka, a nie ale. Wypić i owszem można, ale jedna flaszka w zupełności wystarczy.
6 punktów.
Opinia: Sten
20/09/2014