Trzech Kumpli - Weizen

Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów.

Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do 15.12.2018.

Barwa słomkowa, mętna.

Piana biała, bardzo obfita i równie gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do opaski. N szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.

Nasycenie średnie.

Zapach bananów i goździków, odrobina ziółek i niewiele więcej pszenicy. Zdaje się, że i odrobinę drożdży się wyczuwa.

Smak na początku kwaskowy, lekko cytrusowy. Wyraźna pszenica oraz sporo banana i nieco mniej goździka. Po złapaniu temperatury przez piwo, wyczuwa się trochę pieczywa. Goryczka niewielka, delikatnie ziołowa. Piwo orzeźwiające i lekkie w odbiorze.

6,5 punktu.

Opinia: Sten
19/10/2018



Kod kreskowy: 59056694793941).

Warka do: 08.01.2022 r.

Parametry i grafika bez zmian.

Piwo mętne. Barwa słomkowa.

Piana obfita, biała, drobna, trwała. Opada powoli i nierównomiernie do centymetrowej warstewki; bogato oblepia szkło firanką.

Nasycenie średnie.

Zapach niezbyt intensywny, typowy dla pszeniczniaków. Czuć słody (jęczmienny i pszeniczny), nutę bananowo - goździkową i drożdże.

W smaku piwo lekkie i kwaskowe. Oprócz kwasku czuć cytrusy, słody, przytępioną nutę bananowo - goździkową, nieco pieczywa i w tle drożdże. Goryczka słaba, taka trochę ziołowa. W sumie piwo złe nie jest, ale to żaden specjał.

6 punktów ode mnie.

Opinia: j24
07/06/2021

1)
Trzech Kumpli - Browar Lotny - Piotr Sosin, ul. Ludowa 30, Tarnów.
encyklopedia/piwa/trzech_kumpli_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2021/06/08 07:37 (edycja zewnętrzna)