Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów.
Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do 15.12.2018.
Barwa słomkowa, mętna.
Piana biała, bardzo obfita i równie gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do opaski. N szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.
Nasycenie średnie.
Zapach bananów i goździków, odrobina ziółek i niewiele więcej pszenicy. Zdaje się, że i odrobinę drożdży się wyczuwa.
Smak na początku kwaskowy, lekko cytrusowy. Wyraźna pszenica oraz sporo banana i nieco mniej goździka. Po złapaniu temperatury przez piwo, wyczuwa się trochę pieczywa. Goryczka niewielka, delikatnie ziołowa. Piwo orzeźwiające i lekkie w odbiorze.
6,5 punktu.
Opinia: Sten
19/10/2018
Kod kreskowy: 59056694793941).
Warka do: 08.01.2022 r.
Parametry i grafika bez zmian.
Piwo mętne. Barwa słomkowa.
Piana obfita, biała, drobna, trwała. Opada powoli i nierównomiernie do centymetrowej warstewki; bogato oblepia szkło firanką.
Nasycenie średnie.
Zapach niezbyt intensywny, typowy dla pszeniczniaków. Czuć słody (jęczmienny i pszeniczny), nutę bananowo - goździkową i drożdże.
W smaku piwo lekkie i kwaskowe. Oprócz kwasku czuć cytrusy, słody, przytępioną nutę bananowo - goździkową, nieco pieczywa i w tle drożdże. Goryczka słaba, taka trochę ziołowa. W sumie piwo złe nie jest, ale to żaden specjał.
6 punktów ode mnie.
Opinia: j24
07/06/2021