Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów. Kod kreskowy: 59056694796771).
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 12,5% obj., ekstraktu: 24% wag. Data rozlewu: 16.12.2019.
Barwa rubinowa, zamglona.
Piana ciemnokremowa, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do opaski. Drobniutką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie z tych nieco większych.
Zapach wiśni i suszonej śliwki. Lekkie przyprawy, karmel i skórka razowca.
Smak na początku słodki. Wyczuwa się morele i rodzynki. Wiśniowy kwasek, dodam, że bardzo fajny w odbiorze. Przyzwoita baza słodowa i nieco gryzący w przełyku alkohol, który zarazem solidnie rozgrzewa trzewia. Wyraźna nutka korzenno - przyprawowa i goryczka na średnim poziomie. Tak mi się wydaje, że to piwo powinno sobie jeszcze z rok podejrzewać w butelce, być może alkohol by się bardziej ułożył.
Na dzień dzisiejszy w pełni zasłużone 8 punktów.
Opinia: Sten
14/02/2020