Trzech Kumpli - Pils

Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów.

Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 10,5% wag. Warka do: 22.08.2017.

Barwa słomkowa o cytrynowym odcieniu, lekko opalizująca.

Piana śnieżnobiała, dość obfita i bardzo gęsta o drobniutkich pęcherzykach. Opadła powolnie do centymetrowej kołderki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie trochę większe od średniego.

Zapach słodowy z niewielkim pieczywem. Sporo ziółek i nutka kwiatowa.

Smak taki, jaki powinien mieć pils. Początek słodowy z wyczuwalnym pieczywem, niczego sobie goryczka o wyraźnym, ziołowym posmaczku przywodzącym na myśl żatecki chmiel. W tle muśnięcie kwiatów. Piwo jak na parametry (wszak to dziesiątka) jest rewelacyjne. Cudownie orzeźwia i z przyjemnością sięga się po kolejny łyk. To chyba jeden z lepszych rodzimych pilsów, jakie spożywałem.

W pełni zasłużyło na 9,5 punktu.

Opinia: Sten
11/03/2017

encyklopedia/piwa/trzech_kumpli_pils.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)