Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów. Kod kreskowy: 59056694794861).
NZ Session IPA. Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 25.11.2019.
Barwa cytrynowa, mocno mętna.
Piana biała, dość obfita i stosunkowo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Zredukowała się do nierównej warstewki. Nierównomierną, drobną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie trochę większe od średniego. Czuć lekkie szczypanie w język.
Zapach zdominowany przez owoce tropikalne. Ananas i kiwi, trochę liczi oraz kokos. Delikatny słód, a po złapaniu temperatury pojawia się krojona cebula.
Smak słodko - kwaskowy. Tu też dominują tropiki z odczuciami tożsamymi z tymi, co i w aromacie. Cytrusowy kwasek z wyraźną limonką i niewielki słód. Goryczka pestkowo - żywiczno - ziołowa na umiarkowanie średnim poziomie. Piwo niesamowicie pijalne i orzeźwiające, tylko ta cebulka w zapachu nieco psuje doznania.
Dlatego też tylko 8 punktów.
Opinia: Sten
30/06/2019