Manufaktura Piwa, Wódki i Wina SA w Browarze Tenczynek. Kod kreskowy: 59029319002111).
Najlepiej spożyć przed 20.11.2018
Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda; słód pszeniczny jasny (Wheat Malt Light), słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy jasny (Crystal Maple), monachijski (Munich Malt), słód pszeniczny ciemny (Wheat Malt Dark), chmiele: Hallertauer Tradition, Hallertau Hersbrucker, drożdże WB-06.
Piwowar: Sebastian Jabłoński.
Alkohol - 4,8 % obj. Ekstrakt - 12,5 %. IBU - 14.
Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana obfita, biała, o bąbelkach przeciętnej granulacji, niezbyt trwała. Opada w kilka minut do centymetrowej warstewki, a później do zera; nieco oblepia szkło. Nasycenie średnie do dużego. Zapach niezbyt intensywny. Czuć słody i nutę bananowo - goździkową. W smaku piwo lekkie, wytrawne, orzeźwiające - nawet ciut ostrawe. Czuć słody, wyraźnie banana, słabiej goździki i kwasek. Goryczka słaba, zaznaczona tylko. W sumie bardzo fajny pszeniczniak.
8 punktów.
Opinia: j24
04/11/2018