Wyprodukowane w Browarze Restauracyjnym Marysia, Szczyrzyc dla: Tattooed Beer.
Piwo ciemne, dolnej fermentacji w stylu Lager Czekoladowy, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: słody: pilzneński, monachijski, Caramunich, Carafa Special II;chmiel Magnum; dodatki: ekologiczna laska kakaowca z Peru; drożdże W34/70.
Barwa czarna, bez przebłysków.
Piana beżowa, średnia. Zredukowała się do cieniutkiej warstewki. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach czekolady, zbożowej kawy i karmelu.
Smak wytrawny. Gorzka czekolada pozbawiona słodyczy, odrobina kawy z muśnięciem kwasku. Na finiszu wyraźna i długotrwała goryczka z wyraźną nutką kakao. Piwo jest nad wyraz treściwe w odbiorze, gęste i wręcz oleiste. Szczerze powiem, że wielce pozytywnie mnie zaskoczyło. Ma w sobie coś ze stouta, mimo, że nim nie jest. Zdecydowanie polecam, bo to na prawdę rewelacyjne piwo.
9 punktów.
Opinia: Sten
31/01/2016