Szałpiw - Śrup z tytką haferfloków

Wyprodukowano na zlecenie Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek.

Piwo ciemne, górnej fermentacji, niefiltrowane.

„Śrup to jesta koń co nie wiedzieć na wiela jest stary, cołki dzień cięgnie helę z pyrkami za gorstke siana i tytkę haferfloków.”

Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, płatki owsiane, słód palony; chmiele: Chinook, Centennial, Citra,; drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,0%, ekstraktu: 15%.

Barwa czarna. Zero przebłysków.

Piana jasnobrązowa, średnio obfita. Bardzo gęsta. Opada spokojnie do cieniutkiej, trwałej kołderki. Gęsto oblepia szkło.

Nasycenie z tych słabszych, ale bardzo pasuje.

Zapach przyjemnie cytrusowy z wyraźną żywicą i odrobiną gorzkiej czekolady. Smak. Tu prym wiedzie intensywna goryczka ładnie przepleciona cytrusami i żywicą. Do tego palony słód i mieszanka kawy z czekoladą. Nad wyraz przyjemne w spożyciu piwo. Idealne w smaku i aromacie. Polecam.

10 punktów.

Opinia: Sten
25/11/2013

encyklopedia/piwa/szalpiw_srup_z_tytka_haferflokow.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)