Wyprodukowano na zlecenie Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek.
Piwo ciemne, górnej fermentacji, niefiltrowane.
„Śrup to jesta koń co nie wiedzieć na wiela jest stary, cołki dzień cięgnie helę z pyrkami za gorstke siana i tytkę haferfloków.”
Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, płatki owsiane, słód palony; chmiele: Chinook, Centennial, Citra,; drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,0%, ekstraktu: 15%.
Barwa czarna. Zero przebłysków.
Piana jasnobrązowa, średnio obfita. Bardzo gęsta. Opada spokojnie do cieniutkiej, trwałej kołderki. Gęsto oblepia szkło.
Nasycenie z tych słabszych, ale bardzo pasuje.
Zapach przyjemnie cytrusowy z wyraźną żywicą i odrobiną gorzkiej czekolady. Smak. Tu prym wiedzie intensywna goryczka ładnie przepleciona cytrusami i żywicą. Do tego palony słód i mieszanka kawy z czekoladą. Nad wyraz przyjemne w spożyciu piwo. Idealne w smaku i aromacie. Polecam.
10 punktów.
Opinia: Sten
25/11/2013