Wyprodukowano na zlecenie: Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek
Piwo bursztynowe górnej fermentacji, niefiltrowane.
Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, słód karmelowy; chmiele: Chinook, El Dorado, Citra; drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,0%, ekstraktu: 15%.
„Po wielgachnej gisówie, na szagę bez pole i łodemkniętą uliczkę, przyknaił się nóm do antrejki mały kejter. Chebać już zostanie.”
Barwa bursztynowa, mocno mętna.
Piana blado-kremowa, cienka, choć zwieńczona malutkim grzybkiem. Nad wyraz szybko zredukowała się do opaski wokół ścianki, choć nawet nieźle oblepiła szkło.
Nasycenie w sumie niewielkie.
Zapach owocowy z dominującymi cytrusami, choć i brzoskwinia też jest nieźle wyczuwalna. W wielce odległym tle nieco nutek żywicznych.
Smak mocno chmielowy. Tu żywica jest bardziej wyczuwalna. Przyjemne cytrusy i bliżej nie zidentyfikowane ziółko. Nieśmiało próbuje przebić się nieco słodu. Finisz przyjemnie goryczkowy. Goryczka wyraźna i długotrwała, choć z nieco przeszkadzającą nutą trawiastą. Piwo przyjemnie wchodzi, zostawiając przyjemne doznania na podniebieniu.
Zasłużyło na 8 punktów z minusikiem.
Opinia: Sten
07/12/2013