Szałpiw - Kejter z wuchtą chmielu

Wyprodukowano na zlecenie: Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek

Piwo bursztynowe górnej fermentacji, niefiltrowane.

Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, słód karmelowy; chmiele: Chinook, El Dorado, Citra; drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,0%, ekstraktu: 15%.

„Po wielgachnej gisówie, na szagę bez pole i łodemkniętą uliczkę, przyknaił się nóm do antrejki mały kejter. Chebać już zostanie.”

Barwa bursztynowa, mocno mętna.

Piana blado-kremowa, cienka, choć zwieńczona malutkim grzybkiem. Nad wyraz szybko zredukowała się do opaski wokół ścianki, choć nawet nieźle oblepiła szkło.

Nasycenie w sumie niewielkie.

Zapach owocowy z dominującymi cytrusami, choć i brzoskwinia też jest nieźle wyczuwalna. W wielce odległym tle nieco nutek żywicznych.

Smak mocno chmielowy. Tu żywica jest bardziej wyczuwalna. Przyjemne cytrusy i bliżej nie zidentyfikowane ziółko. Nieśmiało próbuje przebić się nieco słodu. Finisz przyjemnie goryczkowy. Goryczka wyraźna i długotrwała, choć z nieco przeszkadzającą nutą trawiastą. Piwo przyjemnie wchodzi, zostawiając przyjemne doznania na podniebieniu.

Zasłużyło na 8 punktów z minusikiem.

Opinia: Sten
07/12/2013

encyklopedia/piwa/szalpiw_kejter_z_wuchta_chmielu.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)