Szałpiw - Ciemny Dynks

Wyprodukowane na zlecenie Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek.

Piwo górnej fermentacji, ciemne, niepasteryzowane. Refermentowane w butelce.

„Dynks to jest taka wajcha przy drylu co se ónygó bamber latoś lajsnół”

Skład: woda, słód pilzneński, pszenica, płatki zbożowe, słód palony, chmiele: Styrian Goldings, Waimea, Pacifica, Citra, drożdże belgijskie, przyprawy.

Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 13%.

Barwa brunatna, mocno mętna. Sporo drożdżowego osadu.

Piana beżowa, obfita. Dość szybko opadła do porwanej kołderki, częściowo oblepiła szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach jakby skisły z odrobiną palonego słodu.

Smak nad wyraz kwaśny z metalicznymi nutami. W tle odrobina palonki i jakiejś dziwnej chemii. Mimo użycia zacnych gatunków chmieli, nie da się wyczuć ich obecności. Wszystkie doznania przykrywa kwas. W sumie przypomina ni to piwo typu gueuze. Zupełnie mi nie podeszło, albo się nie znam…

2 punkty.

Opinia: Sten
22/08/2013

encyklopedia/piwa/szalpiw_ciemny_dynks.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/17 11:28 (edycja zewnętrzna)