Wyprodukowano na zlecenie Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek.
Piwo górnej fermentacji, bursztynowe, niepasteryzowane, refermentowane w butelce.
„Bździągwa to jesta tako pukwa nie do żdżarcio, co zez wiarą na ece lubiała piwo wydydkać.”
Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, słód karmelowy, cukier; chmiele: Marynka, Sybilla, Styrian Goldings, drożdże belgijskie.
Zawartość alkoholu: 5,6%, ekstraktu: 13%.
Barwa miedziana, leciutko mętnawa przy wielce ostrożnym nalewaniu wedle zaleceń producenta.
Piana jasnokremowa, bardzo obfita i równie gęsta. Przy pochylaniu pokala anie nie drgnie. Opada nie przesadnie szybko do trwałej centymetrowej kołderki. Na szkle osadza się w stopniu minimalnym i szybko zeń spływa.
Nasycenie całkiem spore.
Zapach lekko słodowy z bogactwem owoców, gdzie przeważa wiśnia.
Smak lekko kwaskowy z całą gamą owoców. słodu się nie wyczuwa, natomiast goryczka niczego sobie. Przyjemna i długotrwała, choć lekko złamana kwaskiem. Piwko wypiłem z przyjemnością i jest bardziej wyraziste od tego, które miałem okazję skosztować w minimalnej ilości na ubiegłorocznej Birofilii.
8 punktów.
Opinia: Sten
31/01/2014