Szałpiw - Bździągwa

Wyprodukowano na zlecenie Browar Szałpiw Sp. z o.o. w Browarze Bartek.

Piwo górnej fermentacji, bursztynowe, niepasteryzowane, refermentowane w butelce.

„Bździągwa to jesta tako pukwa nie do żdżarcio, co zez wiarą na ece lubiała piwo wydydkać.”

Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, słód karmelowy, cukier; chmiele: Marynka, Sybilla, Styrian Goldings, drożdże belgijskie.

Zawartość alkoholu: 5,6%, ekstraktu: 13%.

Barwa miedziana, leciutko mętnawa przy wielce ostrożnym nalewaniu wedle zaleceń producenta.

Piana jasnokremowa, bardzo obfita i równie gęsta. Przy pochylaniu pokala anie nie drgnie. Opada nie przesadnie szybko do trwałej centymetrowej kołderki. Na szkle osadza się w stopniu minimalnym i szybko zeń spływa.

Nasycenie całkiem spore.

Zapach lekko słodowy z bogactwem owoców, gdzie przeważa wiśnia.

Smak lekko kwaskowy z całą gamą owoców. słodu się nie wyczuwa, natomiast goryczka niczego sobie. Przyjemna i długotrwała, choć lekko złamana kwaskiem. Piwko wypiłem z przyjemnością i jest bardziej wyraziste od tego, które miałem okazję skosztować w minimalnej ilości na ubiegłorocznej Birofilii.

8 punktów.

Opinia: Sten
31/01/2014

encyklopedia/piwa/szalpiw_bzdziagwa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)