Wyprodukowano na zlecenie Browaru Szałpiw, Poznań, przez Browar Niechanowo.
Black Currant Dark Strong Ale. Piwo ciemne górnej fermentacji, pasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, karmelowy, palony; cukier; czarna porzeczka; chmiel Marynka; drożdże.
Zawartość alkoholu: 9,2% obj., ekstraktu: 24,4% wag. Warka do: 10.05.2018.
Barwa brunatna, chyba zamglona.
Piana jasnobeżowa, średnia o średnich pęcherzykach, stosunkowo gęsta. Opadła do nierównej warstewki. Obfitą koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach ciekawy. Owoce, a nawet jest i czarna porzeczka, choć i śliwkę też wyczuwam. Likierowy alkohol przełamany czekoladą i karmelem.
W smaku spory owocowy kwasek z dominacją czarnej porzeczki. Nutka karmelowa i małe co nieco czekolady. Następnie trochę za dużo słodyczy z wyczuwalnym alkoholem, który rozgrzewa trzewia. Goryczka umiarkowanie średnia i przełamana kwaskiem. W tle delikatne przyprawy. Piwo takie mocno belgijskie, jak mi się zdaje.
7 punktów się należy.
Opinia: Sten
17/08/2017
Już było powyżej…
Opis jak u Stena, dodam tylko:
Kod kreskowy:
59031112533251).
Najlepiej spożyć przed 10-05-2018.
Podczas testowania nie wyczuwałem alkoholu, który ujawnia się na końcu…
Fanem ciemnych piw nie jestem, ale temu przyznałem 8 pkt.
Opinia: Naj
17/08/2017