Sulimar - Wetliner Mgły Sanu

Sulimar Sp. z O.O., Piotrków Trybunalski. Kod kreskowy: 59056893044781).

Na etykiecie czytamy: „Piwo jasne pełne górnej fermentacji. Alkohol 5,0 % obj. Ekstrakt 12,5 % wag.”

Jak informuje producent na kontretykiecie: „Wetliner to projekt powstały we współpracy z piwowarem domowym Andrzejem Rozmysłowiczem z Przystanku Cisna. Mgły Sanu to klasyczna pszenica uwarzona w stylu bawarskim. W zapachu, zgodnie z klasyką, banany, goździki, drożdże. W smaku pełne, z delikatnie kwaskowym finałem.
Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.”

Piwo mętne. Barwa złocisto - pomarańczowa. Piana biała, średnio obfita, o dość grubych bąbelkach. Nietrwała. Opada szybko do cienkiej warstewki, a później do zera. Nasycenie wysokie. Zapach przyjemny, typowy dla pszeniczniaków. Czuć słody, nutę bananowo - goździkową i drożdże. W smaku piwo lekkie, ciut za mało treściwe. Po kilku łykach wydaje się nieco wodniste. Dominują słody (głównie pszeniczny), a także słodkawy posmak bananowy. Goździki są tu w niedomiarze. Oprócz tego czuć lekki kwasek i drożdże. Goryczka bardzo słaba, właściwie to tylko zaznaczona.

Generalnie piwo to można określić jako lżejszą (słabszą) i słodszą odmianę pszeniczniaka. Całkiem poprawne, choć szału to tu nie ma…

7 punktów.

Opinia: j24
02/02/2015



Parametry bez zmian.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, cieniutka. Opadła nad wyraz szybko do rwącej się warstewki. Pod koniec zniknęła. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach mało intensywny i na pewno nie pszeniczny. Zdaje się, że nieco słodu i jakiegoś ziółka mi osobiście nieznanego.

Smak również nie mający nic wspólnego z pszenicą. Nieco kwasku z dziwnym w odbiorze słodem. Goryczki praktycznie nie ma. Nie jestem w stanie stwierdzić, jaki to styl, ale pszenicą nie jest. Wypić, niemniej jednak jakoś się da.

5 punktów.

Opinia: Sten
25/09/2015

1)
SULIMAR Sp. z o.o., ul. Browarna 5, 97-300 Piotrków Trybunalski, Polska
encyklopedia/piwa/sulimar_wetliner_mgly_sanu.txt · ostatnio zmienione: 2022/02/25 20:05 (edycja zewnętrzna)