Staropolski Poparzeni Kawą Trzy Ałtajski Raj

Browar Staropolski, Zduńska Wola.

Piwo ciemne górnej fermentacji z miodem gryczanym, pasteryzowane.

Skład: miód ałtajski (35g/l), słód jasny pilzneński, słód monachijski, słód barwiący, słód aromatyczny; chmiele: Herkules, Hallertauer Tradition.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 12,6% wag.

Barwa brunatna, mętna.

Piana jasnobeżowa, średnia. Zredukowała się do porwanej warstewki. Szkła oblepić nie chciała.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach gryczanego miodu, nawet dość intensywny. Trochę słodu z razowym pieczywem i w zasadzie to wszystko.

Smak miodowy ze sporą dawką słodyczy. Delikatny kwasek i niezła dawka słodu z wyczuwalną lekką palonką. Daje też o sobie znać karmel. Goryczka niczego sobie i całkiem nieźle komponuje się z pozostałymi doznaniami. Co najważniejsze, miód jest naturalny. W moim przekonaniu jedno z lepszych piw miodowych, jakie miałem okazję spożywać.

8 punktów z minusem, a ów za mizerną pianę.

Opinia: Sten
01/09/2016

encyklopedia/piwa/staropolski_poparzeni_kawa_trzy_altajski_raj.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)