Browar Staropolski, Zduńska Wola.
Piwo ciemne górnej fermentacji z miodem gryczanym, pasteryzowane.
Skład: miód ałtajski (35g/l), słód jasny pilzneński, słód monachijski, słód barwiący, słód aromatyczny; chmiele: Herkules, Hallertauer Tradition.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 12,6% wag.
Barwa brunatna, mętna.
Piana jasnobeżowa, średnia. Zredukowała się do porwanej warstewki. Szkła oblepić nie chciała.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach gryczanego miodu, nawet dość intensywny. Trochę słodu z razowym pieczywem i w zasadzie to wszystko.
Smak miodowy ze sporą dawką słodyczy. Delikatny kwasek i niezła dawka słodu z wyczuwalną lekką palonką. Daje też o sobie znać karmel. Goryczka niczego sobie i całkiem nieźle komponuje się z pozostałymi doznaniami. Co najważniejsze, miód jest naturalny. W moim przekonaniu jedno z lepszych piw miodowych, jakie miałem okazję spożywać.
8 punktów z minusem, a ów za mizerną pianę.
Opinia: Sten
01/09/2016