Browar Stara Szkoła, Osmola.
Piwo ekologiczne zakwaszane spontanicznie, górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane. Leżakowane 6 miesięcy.
Skład: woda; słody: Pale Ale, barwiący, pszeniczny; niesłodowany orkisz palony; chmiele: Marynka, Puławski; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do 31.03.2018.
Barwa ciemnobrunatna z rubinowymi refleksami, zamglona.
Piana jasnobeżowa, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki. Obfitą koronką oblepiła szkło.
Nasycenie całkiem spore.
Zapach słodowo - drożdżowy z odrobiną kiszonej kapusty. Zdaje się, że i wiśnie też się wyczuwa.
Smak kwaskowy, tu wiśnia jest już wyraźna. Słód z niewielką palonką i trochę ściągające podniebienie taniny. Goryczka niewielka. Żołędzi nie odnotowałem. Smak przywodzi na myśl belgijskie piwa spontanicznej fermentacji.
6 punktów.
Opinia: Sten
02/04/2018