Setka - Madagaskar

Warzone i rozlewane przez Browar Setka w Browarze Wąsosz.

Milk Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, czekoladowy, palony; chmiel Cascade; laktoza; wanilia madagaskarska; kardamon; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 4,6% obj., ekstraktu: 15% wag., IBU-35. Warka do: 08.07.2017.

Barwa czarna, nieprzejrzysta.

Piana jasnobeżowa, dość obfita o średnich pęcherzykach. Opadła do porwanego kożuszka, następnie do opaski. Spływającą firanką oblepiła szkło.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach kawy z mlekiem z odrobiną czekolady. Pojawia się też nutka suszonych owoców i muśnięcie wanilii.

W smaku delikatny kwasek suszonych owoców, kawa i czekolada z subtelnym posmaczkiem wanilii i niewielkim mlekiem. Sporo słodu z wyczuwalnym ciemnym, nieco przypieczonym pieczywem. Goryczka nie za duża, przełamana subtelną słodyczą. Kardamonu nie odnotowałem. Leciutki w odbiorze stout. Jest zwyczajnie dobry.

7 punktów.

Opinia: Sten
13/05/2017

encyklopedia/piwa/setka_madagaskar.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/13 20:39 (edycja zewnętrzna)