Schwaben Bräu - Sanwald Hefeweizen

Dinkelacker-Schwaben Bräu, Stuttgart, Niemcy.

Skład: woda browarniana, słód pszeniczny, słód jęczmienny, drożdże, chmiel, ekstrakt chmielowy; alk. 4,9% obj.; nasycenie umiarkowane.

Piwo mętne, barwy żółto-pomarańczowej, z przyzwoitą, gęstą pianą, która opadając do centymetrowej warstwy, ładnie osadza się na szkle. W zapachu początkowe, delikatne nutu pszenno-owocowe, przechodzą stopniowo w zdecydowanie bardziej charakterny, korzenny aromat.

W smaku dominuje… kwas. No po prostu omal gęby mi nie wykręciło. Początkowe łyki były straszne, potem nieco się uprzyjemniło. W tle zaś przewijają się nuty pszenno-owocowo-korzenne. Zdecydowanie brakuje treści. Poza tym goryczka praktycznie nie występuje. Ma się to nijak do zapodanego składu. W sumie z tego wszystkiego najlepsza jest etykieta.

Piwo pijalne, ale jeśli nie musicie, to sobie odpuście.

5 punktów.

Opinia: Wojciechus
03/04/2012

encyklopedia/piwa/schwaben_brau_sanwald_hefeweizen.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)