Rzemieślniczy Browar Jana, Zawiercie.
Autumn Ale.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody: pilzneński, karmelowy 150; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże US-05; dodatki: pieczona dynia hokkaido, pieczona marchew, kardamon, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy wyciskany ręcznie, miód naturalny, cukier brązowy, świeży imbir, goździki.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 27.04.2017.
Barwa przybrudzonej pomarańczy, mocno mętna.
Piana biała, cienka o średnich pęcherzykach. Opadła w miarę powolnie do porwanej warstewki. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach zdecydowanie przyprawowy. Bogate nuty korzenne z wyraźnym goździkiem i imbirem. Sporo miodu i muśnięcie cytryny.
Smak słodki bez mała ulepkowy. Delikatny owocowy kwasek, sporo miodu i bez wątpienia jest to miód naturalny. Sporo akcentów korzennych, Tu dominuje goździk, imbiru nieco mniej. W połączeniu z miodem przypomina mi piernik w płynie. Słód ledwie się zaznacza. Dyni, a tym bardziej marchewki, czemuś nie odnotowałem. Goryczka średnia, wybitnie ziołowa. Klasyczne zimowe piwo na mroźne wieczory. Dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
18/01/2017