Browar Reden, Świętochłowice.
Hoppy Witbier. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne i pszeniczny; pszenica; owies; ryż; chmiele: Marynka, Hallertau Blanc, Citra, Amarillo; drożdże; skórka curacao; kolendra; przyprawy.
Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa ciemnosłomkowa, mętna.
Piana biała, średnia i gęsta. Opadła do porwanej warstewki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach pomarańczy, przełamany nutami zbożowymi. W tle kolendra.
Smak cytrusowy z wyraźną pomarańczą i grejpfrutowym kwaskiem. Wyraźne słody oraz mączny posmaczek na podniebieniu. Kolendra nie za mocna, acz wyraźna. Goryczka ze sporą dawką ziółek. Piwo orzeźwiające i lekkie bardzo w konsumpcji, sprawiające fantastyczne doznania w paszczy.
9 punktów.
Opinia: Sten
13/07/2016