Uwarzone w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak).
Black Witbier. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, słodka skórka pomarańczy, kolendra, chmiele: Wakatu, Magnum, drożdże S-33.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag., IBU-20.
Barwa ciemnobrunatna z rubinowymi przebłyskami.
Piana beżowa, średnia. Dość szybko opadła do porwanego kożuszka. Nierównomiernie i spływająco oblepiła szkło.
Nasycenie z tych zdecydowanie niższych.
Zapach kwaskowy, jakby lekko kapuściany. Jest też nieco czekolady, palonki i kawy.
W smaku nieco za wodniste. Daje o sobie znać palonka, mleczna czekolada i kawa, delikatny kwasek oraz minimalna goryczka. Kolendry nie odnotowałem. Tak moim zdaniem to z witbierem ma niewiele wspólnego to piwo. Niby i wypić można, ale to jednorazowa przygoda.
6 punktów.
Opinia: Sten
26/07/2015