Przełom – Leśniczówka

Uwarzone w Browarze Przełom, Białowieża. Kod kreskowy: 59077476532071).

Polish Ale.

Piwo jasne, górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże górnej fermentacji.

Zawartość alkoholu 4,5% obj., ekstrakt 12° BLG. Najlepiej spożyć przed 10-04-2020.

Barwa: Bardzo jasna. Herbaciana. Mgliste.

Piana drobna, biała, obfita. Szybko opada do cienkiej ale trwałej warstewki. Pierścieniowo osadza się na szkle.

Nasycenie: Więcej niż średnie.

Zapach: Nieznaczny, chmielowy, z czymś, co mi przypomina mokry drelich.

Smak: Piwo wytrawne. Goryczka prawie śladowa. Mija szybko ustępując kwaskowi ale też słodkości, dla mnie nico mdławej. W sumie dobry wygląd i piana. Ze smakiem tak sobie.

Ale chyba 6 punktOw będzie w sam raz. Chociażby za nazwę.

Opinia: Naj
29/01/2020



Niewielka zmiana szaty graficznej i nazwy stylu.

Kod kreskowy identyczny.

Piwo jasne, niepasteryzowane i niefiltrowane na polskich chmielach.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj. Warka do: 06.12.2021.

Barwa złocista, leciutko mglista.

Piana biała, dość obfita i gęsta z przewagą średnich pęcherzyków. Zredukowała się do grubej i trwałej kołderki. Niewielką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach słodowy, gdzie słód wygląda na nieco zleżały. Delikatny kapuściany kwasek i niewielka dawka chmielu z ziółkami.

W smaku sporo nieświeżego słodu z odrobiną pieczywa. Kwasek z kapustą, choć i subtelne owoce też się wyczuwa. Nieco słodyczy i wyraźna, acz nieco sztuczna goryczka, obecna przez cały czas konsumpcji. Pod koniec piwo staje się wodniste. Chyba nieudana warka, bo pite w browarnianej restauracji, nalane z pipy, było zdecydowanie lepsze.

Za wersję butelkową tylko 5 punktów.

Opinia: Sten
18/08/2021

1)
NATURE TRAVEL M. CZARNY, J. SORKO-CZARNY Sp. z o.o., ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 2/1/204, 15-888 Białystok.
encyklopedia/piwa/przelom_lesniczowka.txt · ostatnio zmienione: 2021/08/18 18:46 (edycja zewnętrzna)