Profesja - Smolarz

Browar Profesja, Wrocław.

American Stout. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Leżakowane z płatkami dębowymi cherry.

Skład: woda; słody (Pale Ale, monachijski, czekoladowy, pszeniczny karmelowy, karmelowy 30), palony jęczmień, płatki owsiane; chmiele: (Simcoe, Admiral); drożdże Ringwood Ale.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-55.

Barwa adekwatna do nazwy - smolista i też taką ma konsystencję.

Piana beżowa, śladowa. Opadła do porwanej opaski. Minimalnie oblepiła szkło. Nasycenie znikome.

Zapach mocnej kawy przeplecionej z czekoladą. Sporo palonki i moczona dębina.

Smak cierpki, ale fajny. Spora dawka kawy i gorzkiej czekolady. Wyczuwalne także dębowe garbniki i zdaje się, że to one powodują ową cierpkość. Pojawia się też subtelna nutka suszonej śliwki. Rewelacyjny ten stout. Gdyby miał choć nieco więcej gazu i piany, to dostałby maksymalną notę.

Tak tylko 9 punktów.

Opinia: Sten
23/01/2016

encyklopedia/piwa/profesja_smolarz.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)