Browar Profesja. Kod kreskowy: 59047306582561).
Christmas Ale.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Najlepiej spożyć przed 08-05-2018
Skład: woda; słody jęczmienne: Pilzneński, Monachijski, Aromatic, Specjal X; chmiel Magnum i Sybilla; dodatki: pszenica palona, kora cynamonu, kardamon, goździki, gwiazdki anyżu, korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, skórka słodkiej pomarańczy, aframon madagaskarski, kolendra; drożdże Scottish Ale.
Alk. 8,2% obj. Ekst. 18 0 Plato.
Kolor: bardzo ciemne, brunatne, nieprzezroczyste zupełnie. Piana średnio obfita, beżowa, drobna. Znika powoli, do niewielkiego pierścienia. Pozostawia nieznaczne ślady na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach: słodowy z korzeniami.
Smak: delikatny kwasek z niewielką goryczką korzenną. Troszkę kawy i duży wachlarz korzeni. Ja wyczuwam goździki, gałkę muszkatołową oraz imbir. Chyba piwowar przesadził z przyprawami, bo trudno je rozpoznać ale rezultat jest bardzo ciekawy. Przy okazji dowiedziałem się co to jest aframon… Dopiero po podgrzaniu ujawnia się szeroki wachlarz korzeni i świetnie rozgrzewający alkohol. Chyba polubię ciemne piwa. Mogło by być więcej ekstraktu… To jest dla mnie cool. I niepasteryzowane.
9 punktów.
Opinia: Naj
28/12/2017