Browar Profesja, Wrocław.
Robust porter z kawą. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Caramel Dark, czekoladowy, Aromatic, Special B, Black; słód pszeniczny; chmiele: Iunga, Aurora, Bobek; drożdże Thames Valley 2; kawa 100% Arabica Salvador SHG.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 31.03.2018.
Barwa brunatno - rubinowa, mglista.
Piana beżowa, dość obfita o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do trwałego, centymetrowego kożuszka. Obfitą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie znikome.
Intensywny zapach kawy i czekolady. Do tego karmel i palony słód.
W smaku sporo kawowego kwasku i samej kawy. Karmel i deserowa czekolada oraz palonka. Goryczka kawowa na średnim poziomie. W tym piwie brakuje mi gazu, przez co sprawia ono wrażenie wodnistego, choć w sumie takim nie jest.
Dlatego też tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
22/11/2017