Profesja - Inżynier

Browar Profesja, Wrocław.

Dortmunder Export. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słody (pilzneński, monachijski, Caramel Pils), chmiele (Sybilla, Hallertau Tradition, Lubelski), drożdże Danish Lager, kasza kukurydziana.

Zawartość alkoholu: 5,1%, ekstraktu: 13,2°, IBU-25.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.

Piana ciemnokremowa, średnio - obfita. Opadła do cieniutkiego i trwałego kożuszka. W miarę obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach chmielowo - słodowy z nutką pieczywa.

Smak w zasadzie wytrawny. Początek słodowy z odrobiną chleba. Przechodzi w fajną goryczkę o nieco ziołowym charakterze. Przez chwilę, szczęśliwie krótką, daje o sobie znać nieco kukurydzy z minimalną wręcz słodyczą. Piwo wielce pijalne i jak będę miał okazję, to z pewnością do niego powrócę.

Na 9 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
22/07/2015



Kod kreskowy: 59047306580411).

Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki pszeniczne, kasza kukurydziana, chmiel, drożdże (German Bock Lager). 13° Plato.

Poza tym reszta parametrów i grafika bez zmian. Warka do: 31.01.2023 r.

Piwo mętne. Barwa bursztynowa w tonacji ciemnopomarańczowej.

Piana obfita, kremowa, dość drobna i trwała. Opada powoli i nierównomiernie do kożuszka; ładnie i bogato oblepia szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach przeciętnie intensywny, słodowy z dodatkiem chmielu i nutą miodową.

W smaku piwo treściwe. W pierwszym łyku słodkawe, z dominującym słodem z nutą chlebową. Oprócz tego czuć nutę kwiatową. Goryczka dość mocna, ziołowo - trawiasta, dobrze kontruje tą słodycz. W sumie piwo dobre, smaczne, choć nie jakoś szczególnie wybitne.

7,5 punktu to adekwatna - moim zdaniem - ocena.

Opinia: j24
06/09/2022

1)
Browar Profesja Sp. z o.o., ul. Kwidzyńska 6e, 51-416 Wrocław.
encyklopedia/piwa/profesja_inzynier.txt · ostatnio zmienione: 2022/09/06 19:01 (edycja zewnętrzna)