Browar Profesja, Wrocław.
Wild American India Pale Ale. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słody (Pale Ale, monachijski I, Caramelpils, Aroma, Melanoidowy, Special X), dodatki (pszenica niesłodowana, płatki owsiane), chmiel (Admiral, Simcoe, Mosaic, Cascade), drożdże Brettanomyces bruxellensis Trols.
Zawartość alkoholu: 6,8%, ekstraktu: 15,9°, IBU-43.
Barwa pomarańczowo - miedziana, zamglona.
Piana ciemnokremowa, średnia, w miarę gęsta i trwała. Spory kożuszek pozostał do końca. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.
Zapach winno - owocowy z dominacją cytrusów. W tle nutka sosnowa.
W smaku słód z wyczuwalnym karmelem, przechodzi w winny, kwaskowy posmaczek z bogactwem owoców, gdzie podobnie jak w aromacie, prym wiodą cytrusy. Goryczka dość intensywna z wyraźną żywicą i ziółkami. Niczego sobie piwo, a użyte drożdże sprawiły, że znacznie odbiega od klasycznej AIPA.
8 punktów.
Opinia: Sten
06/12/2015