Primator - Double

Primator a.s., Nachod, Czechy.

Ciemny porter.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, cukier, chmiel, ekstrakt chmielowy, E-300 (przeciwutleniacz).

Zawartość alkoholu: 10,5%, ekstraktu 24%.

Barwa brunatna, pod światło rubinowe przebłyski.

Piana beżowa, po nalaniu nawet obfita, bardzo szybko redukuje się do cieniutkiej, trwałej warstwy. Część osadza się na szkle.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach słodowy z dość sporymi nutkami alkoholu. Nieco kawy, karmelu i owoców.

W smaku dominuje nadmierna słodycz. Na szczęście naturalna, choć jak dla mnie zbyt jej dużo. Pojawiają się nuty czekoladowo kawowe. Słód gdzieś w dalekim tle, podobnie jak i goryczka. Po lekkim ogrzaniu dają znać dość silne akcenty wódczane. Z porterem to owo piwo mało ma wspólnego, jak mi się zdaje. W sam raz na zimowe dni. Rozgrzewa silnie, a i w głowę idzie.

(Właśnie odjąłem jeden punkt. Słodycz z alkoholem wielce trudna do pozbycia się z podniebienia. Nawet wypalenie papierocha nie pomogło).

6 punktów w dolnej strefie.

Opinia: Sten
22/01/2012



Zmieniony kształt butelki, jak wszystkie od kilku lat Primatory i chyba nazwa teraz powinna brzmieć 24 Double.

Alkohol 10,5%. Ekstrakt 24%.

Pierwsza część doznań smakowych jak u poprzednika. Natomiast co do słodyczy, to albo ją zmniejszyli albo ja jej mniej wyczuwam. Nie jest nachalna, a nawet przyjemna. Dobrze równoważy się z goryczką. Słód również przyjemnie wyczuwalny. Alkohol faktycznie daje znać o sobie. Jak dla mnie piwko całkiem przyjemne.

Może nie jest to klasyczny porter ale w mojej ocenie na mocne 7, a nawet 7,5 zasługuje.

Opinia: filipesku
03/12/2019

encyklopedia/piwa/primator_double.txt · ostatnio zmienione: 2019/12/06 09:29 (edycja zewnętrzna)