Pracownia Piwa - Beer for Tap

Pracownia Piwa, Modlniczka.

Hoppy Witbier. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, curacao, kolendra, rumianek.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-55.

Barwa bladego złota, bardziej nawet ciemna słomka. Leciutko mętna.

Piana śnieżnobiała, nad wyraz obfita i gęsta o konsystencji ubitego białka. Do końca utrzymała się pięciocentymetrowa warstwa. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach nieco słodowy, tłumiony przez cytrusy i kolendrę.

Smak to mieszanka goryczki z cytrusowym kwaskiem z wyczuwalnymi ziółkami. Kolendra wyraźna, a po złapaniu temperatury przez piwo, pojawia się też i rumianek. Na finiszu mamy potężną dawkę goryczki. Rewelacyjne to piwo. Polecam.

10 punktów się należy.

Opinia: Sten
17/11/2015

encyklopedia/piwa/pracownia_piwa_beer_for_tap.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)