Wyprodukowano dla PiwoWarownia w Browarze Restauracyjnym Marysia, Szczyrzyc.
Rye IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda z lokalnego ujęcia; słody jęczmienne, żytnie, pszeniczne; chmiele: Amarillo, Citra, Chinnok; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag., IBU-60.
Barwa miedziana, mętna.
Piana jasnokremowa, średnia. Opadła do cienkiego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy z dominacją mango i minimalną dawką grejpfruta. Pojawia się też nutka kwiatowa przywodząca na myśl tanią wodę kolońską. Wyczuwalny jest też słód żytni.
Smak na początku wyraźnie żytni, ze sporą dawką razowca i subtelną oleistością. Przechodzi w cytrusowy kwasek z wyczuwalnym grejpfrutem i limonką. Minimalne tropiki i podobnie, jak w aromacie, woda kolońska. Goryczka w miarę spora, tłumiona kwaskiem. Można wypić, ale szału nie ma.
Nie więcej, jak 6 punktów.
Opinia: Sten
29/01/2016