Wyprodukowano przez Browar Piwoteka pod nadzorem i według receptury Marcina Chmielarza w Browarze Jan Olbracht.
Piwo pszeniczne, pasteryzowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód monachijski II, słód pilzneński, chmiel Żatecki, drożdże S-33, kwiaty róży, bratków, chryzantem, nasturcji, nagietka.
Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu 12,0%, IBU-24, EBC-10.
Barwa starego złota, wpadająca w miedzianą. Moim zdaniem jest ciemniejsza od deklarowanej wartości EBC.
Piana biała, średnia i krótkotrwała. Opadła z sykiem. Pod koniec nie pozostało po niej wspomnienie.
Nasycenie średnie.
Zapach intensywnie słodowy z wyczuwalnym pieczywem i miodem. Nut pszenicznych i kwiatowych nie odnotowałem.
Smak słodowy ze sporą dawką pieczywa, lekkim kwaskiem oraz miodowo - słodową słodyczą. Goryczka na średnim poziomie, ale długotrwała. Taki mam dziwne przeczucie, że chyba producentowi etykiety się pomyliły, bo nijak nie doszukałem się pszenicy, że o bogactwie kwiecia nie wspomnę. Nie powiem, że piwo jest złe, ale to zupełnie inny styl. Tak jakby połączenie marcowego z koźlakiem.
6 punktów.
Opinia: Sten
08/08/2015