Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.
Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.
Skład: słody Weyermann: wiedeński, monachijski (II), Caramunich (I), melanoidynowy, chmiele: Tradition (DE), Hallertauer Mittelfruh (DE), drożdże Saflager W 34/70.
Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 13,1%
Barwa jasno rubinowa.
Piana kremowa, obfita i trwała.
Zapach słodowy z niewielką chmielową nutką.
W smaku wytrawne. Dominuje słód i słód palony. Zakończenie to wielce delikatna goryczka podkreślająca niewątpliwe walory smakowe tego piwa.
10 punktów.
Opinia: Sten
29/06/2011
Zapach to dominacja słodów karmelowych, w tle zaś pobrzękują owoce (subtelna cytrusowość, troszku bardziej wyrazista gruszka) wespół z delikatną chmielowością. W smaku na sajm przód znów wybijają się karmele, ale takie trochę jałowe… Po tej nijakości budzi się chmielowa goryczka - przyjemna i długotrwała. 8,5 pkt bym dał. Miałem to piwko porównać z Lwówkiem Wiedeńskim i powiem uczciwie, że ciężko… cholera… jakby dwie różne bajki. Dlatego ostatecznie schowam paluszek i nie podejmę się wskazania tego lepsiejszego.
Opinia: Wojciechus
21/06/2012