Piwo uwarzone i rozlewane przez Pintę w Browarze Zarzecze.
Black IPA 16,5°. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody Weyermann: pale ale, monachijski Typ II, Caramunich Typ II, Carapils, Caraamber, Carafa Special Typ II; chmiele: (PL) Magnum, (USA) Simcoe, Chinook, Cascade; drożdże Fermentis Safale US-05, czyli tak jak w Hopus Pokus.
Zawartość alkoholu: 6,8% obj., ekstraktu: 16,5% wag. Warka do 28.05.2019r.
Barwa brunatna, wpadająca w czerń. Jedynie na obrzeżach pojawiają się brunatne przebłyski.
Piana beżowa, wysoka i gęsta. Po chwili opada do kołderki. Na szkle zaznaczyła wyraźne kręgi, a między nimi osiadła ładna firanka.
Nasycenie średnie.
Zapach gorzkiej czekolady, kawy, grejpfruta i nutki żywiczne.
Smak zgodny z zapachem. Gorzka czekolada, kawa, palony karmel i cytrusowy kwasek. Żywica raczej wycofana, ale wyczuwalna. Piwko jest bardzo fajne i nie ustępuje w niczym poprzedniej warki. Nie czuć w ogóle alkoholu, a gorzkość czekolady i kawy rewelacyjnie współgra z cytrusami i karmelem.
9 punktów.
Opinia: Capricorn
30/09/2018