Pinta - FarmHouse!

Uwarzone kontraktowo przez Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.

American Farmhouse Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann: pilzneński, wiedeński, pszeniczny; chmiele: Citra, Cascade, Centennial, Mosaic; drożdże The Yeast Bay szczep Wallonian Farmhouse.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag., IBU-31.

Barwa słomkowa, mętna.

Piana biała, nad wyraz obfita i równie gęsta. Opadła do trwałej, kilkucentymetrowej czapy. Plackowato oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowy z delikatnym słodem i subtelnym muśnięciem końskiej derki.

Smak słodowy ze sporą dawką cytrusów i przyjemnym w odbiorze kwaskiem. Wyczuwa się też trochę przypraw i ziółek. Nuty stajenne umiarkowane wielce. Goryczka średnia, z lekka przełamana krótkotrwałą słodyczą. Piwo niesamowicie pijalne i orzeźwiające.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
04/05/2016

encyklopedia/piwa/pinta_farmhouse.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)