Pinta - Dymy Marcowe

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Ciemne, aromatyczne piwo w stylu Rauchmarzen (Marcowe Dymione). Pasteryzowane.

Skład: słody Weyermann: dymiony jęczmienny, monachijski (II), Caramunich (III), Carafe Specjal Typ 3, chmiel Tradition (DE), drożdże Saflager W 34/70.

Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu: 13,1%.

Barwa brunatna, pod światło ciemno rubinowe przebłyski.

Piana jasno beżowa, całkiem spora, tzw. grubo pęcherzykowa. Opada zdecydowanie za szybko do cieniutkiej warstewki. Część osiadła na szkle. Po kilku łykach redukuje się do porwanych wysepek.

Nasycenie średnie.

W zapachu na pierwszym miejscu wędzonka oraz palony słód i suszone owoce.

Smak półwytrawny. Dominuje wędzony słód, nieco palonego, dość ciekawe nutki owocowe w połączeniu z delikatną słodyczą i kwaskiem sprawiają całkiem przyjemne doznania. Po lekkim ogrzaniu się piwa dość wyraźne nuty kawowe. Goryczka cierpka, garbnikowa, przyjemnie i długo działa na podniebienie.

9 punktów jak w dym. ;-)

Opinia: Sten
24/05/2012

encyklopedia/piwa/pinta_dymy_marcowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)