PAO <PBK> Radomyśl, Ukraina.
Skład: woda, słód, mąka kukurydziana, chmiel, kwas askorbinowy. (w polskiej wersji językowej: woda źródlana, jasny słód jęczmienny, chmiel, kwas askorbinowy).
Zawartość alkoholu nie mniej niż 4,8%, ekstraktu: 12% +/- 3
Barwa ciemno słomkowa. Piana biała, przy nalewaniu bardzo obfita i zbita. W oka mgnieniu redukuje się do cienkiej opaski wokół ścianki, która w połowie zawartości kufla też niknie. Nasycenie całkiem spore. Zapach chlebowo słodowy z bogatą nutą chmielową do tego odrobina owoców. W smaku dominuje chmiel i drobne nutki owocowe. W tle pojawia się kwasek, ale tylko przez chwilę. Końcówka przyjemnie goryczkowa. W moim przekonaniu nieco za mocno nagazowane. W sumie całkiem niezły pilznerek.
Wydaje mi się, że piwo to może robić furorę w lecie, bo świetnie orzeźwia.
7 punktów.
Opinia: Sten
08/02/2012