Wyprodukowano dla BR Perun przez Browary Regionalne Wąsosz.
Polish Amber Ale. Piwo pasteryzowane. Receptura Adam Czogalla.
skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana jasnobeżowa, średnia. Zredukowała się do cienkiej, nierównej kołderki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie umiarkowanie średnia.
Zapach lekko sosnowy z nutką żywicy i trawy. Minimalny słód w tle.
Smak wytrawny. Początek to kwiaty zmieszane z ciasteczkami (biszkopt). Do tego nieco słodu ze szczątkowym pieczywem. Tu żywicy i sosenki jak na lekarstwo. Goryczka nie za mocna, zmieszana z cytrusowym kwaskiem. Jest też całkiem sporo trawiastego posmaczku. Piwo sprawia wrażenie nieco wodnistego, szczególnie jak złapie temperatury, co mnie nieco zdziwiło, bo na ogół jest odwrotnie. W sumie nic nadzwyczajnego.
Słabe 6 punktów.
Opinia: Sten
22/06/2015