Wyprodukowano dla BR Franciszków przez Browary Regionalne Wąsosz.
Piwo w stylu Polish Extra Foreign Stout. Receptura i wykonanie Adam Czogalla.
Skład: słody jęczmienne, jęczmień palony, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 15% wag.
Barwa bez mała czarna. Pod silne światło widać nikłe rubinowe przebłyski.
Piana beżowa, dość obfita i średnio gęsta. Zredukowała się do nierównego, porwanego kożuszka. Umiarkowanie oblepiła szkło.
Nasycenie nieco mniejsze, niż średnie.
Zapach przyjemny. Chmiel, kawa, mleczna czekolada, palonka i nuty owocowo - kwiatowe.
Smak początkowo kawowy z minimalnym kwaskiem. Przechodzi w sporą dawkę czekolady ze słodem w odległym tle. Przez cały czas dają o sobie znać przyjemne nuty chmielowe. Dają o sobie znać również bakalie przeplecione winnym posmaczkiem. Goryczka pojawia się po dobrej chwili i z każdą kolejną staje się coraz bardziej wyrazista i długotrwała. Bardzo ciekawe w odbiorze piwo, które należy spróbować. Polecam miłośnikom gatunku.
10 punktów.
Opinia: Sten
05/11/2014