Wyprodukowano dla BP Perun przez Browary Regionalne Wąsosz.
Oatmeal Stout. Piwo pasteryzowane. Receptura i wykonanie Adam Czogalla.
Skład: woda, słody jęczmienne, płatki owsiane, jęczmień palony, chmiele, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa czarna, przy brzegach szkła widać nikłe, rubinowe przebłyski.
Piana jasnobrązowa, obfita i bardzo gęsta. Dość szybko opadła do trwałej, milimetrowej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie bez mała żadne.
Zapach palony z wyczuwalną kawą. W tle czekolada z lekkim karmelem.
Smak na początku kwaskowy z wyczuwalną kawą. Przechodzi w dość sporą palonkę, a ta w subtelne wielce nutki owsiane. Pojawia się nieco czekolady i suszonej śliwki. Finisz zbożowo - goryczkowy, która to goryczka nie jest specjalnie intensywna i nieco przełamana kwaskiem. Piwo nie zaskakuje niczym specjalnym, jest zwyczajnie dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
30/04/2015