Wyprodukowano dla BR Perun, Piaseczno przez Browary Regionalne Wąsosz.
Skład: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, żytni, płatki owsiane, miód gryczany i wielokwiatowy, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 12,4% obj., ekstraktu: 25% wag. Warka do: 07.02.2019.
Barwa brunatna, mętna z licznymi pływającymi farfoclami, mimo ostrożnego nalewania.
Piana jasnobeżowa, cienka o niewielkich pęcherzykach. Opadła do porwanego kożuszka. Stosunkowo obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach pitnego miodu. Tu bym obstawił nawet dwójniaka. Nutka kwiatowa i karmelowa oraz niewielki alkohol.
W smaku również całkiem spora dawka miodu z dominacją gryczanego. Całkiem niezły kwasek, który łagodzi miodową słodycz. Z lekka przypalony karmel i suszone owoce. Spory alkohol, ale bardzo przyjemny i nieprzeszkadzający w konsumpcji. Goryczka umiarkowana. Wydaje mi się, że to piwo jest bardziej w stylu miodowym, a nie barleywine. Jak na parametry pije się je nad wyraz lekko, choć przez czas jakiś czuć je w głowie.
Moim zdaniem zasłużyło na 9 punktów z plusikiem.
Opinia: Sten
02/04/2017