BR PRERUN S.A., Budziszyn 27B. 05-650 Budziszyn. Kod kreskowy: 59032922646601).
„Jasne piwo górnej fermentacji z dodatkiem marakui, zakwaszane metodą kettle sour (zakwaszanie brzeczki) za pomocą kultur bakterii jogurtowych. Pasteryzowane niefiltrowana. Receptura i wykonanie Adam Czogalla”
Etykieta behemothowa.
Najlepiej spożyć przed 17-07-2020.
Alk. 4,7% obj. Ekst. 12 % wag.
Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; chmiel; drożdże; dodatki: płatki owsiane, pulpa z marakui, kwas mlekowy, Bakterie jogurtowe (Streptococcus salivarius, Lactobacillus delbrueckii).
Gorycz 1/5, Słodycz 1, Moc 3 (oznaczenie producenta).
Kolor. Jasno słomkowy. Jednolicie lekko mgliste.
Piana bardzo obfita, drobna, biała. Opada szybko do śladowego pierścienia a następnie znika zupełnie. Nie pozostawia śladów na szkle.
Nasycenie. Więcej niż średnie.
Zapach. Owocowy z wyraźną dominacja marakui.
Smak. Wyraźny kwasek jogurtowy i nieco serwatkowy, łagodzony płatkami owsianymi. Goryczki zupełnie brak. Dużo owoców tropikalnych i oczywiście marakuia. Alkohol podczas picia niewyczuwalny, ale daje o sobie znać. Bardzo orzeźwiające. Obiektywnie, bardzo smaczny napój ale zupełnie nie przypomina piwa. Raczej owocowy koktajl, dobrze skomponowany i poddany fermentacji. Pewnie dla smakoszy tego typu piwa (?) co najmniej 9 pkt.
Ale dla mnie 5 punktów.
Opinia: Naj
13/12/2019