Perun - Behemoth Bartzabel

BR PRERUN S.A., Budziszyn 27B. 05-650 Budziszyn. Kod kreskowy: 59032922646601).

„Jasne piwo górnej fermentacji z dodatkiem marakui, zakwaszane metodą kettle sour (zakwaszanie brzeczki) za pomocą kultur bakterii jogurtowych. Pasteryzowane niefiltrowana. Receptura i wykonanie Adam Czogalla”

Etykieta behemothowa.

Najlepiej spożyć przed 17-07-2020.

Alk. 4,7% obj. Ekst. 12 % wag.

Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; chmiel; drożdże; dodatki: płatki owsiane, pulpa z marakui, kwas mlekowy, Bakterie jogurtowe (Streptococcus salivarius, Lactobacillus delbrueckii).

Gorycz 1/5, Słodycz 1, Moc 3 (oznaczenie producenta).

Kolor. Jasno słomkowy. Jednolicie lekko mgliste.

Piana bardzo obfita, drobna, biała. Opada szybko do śladowego pierścienia a następnie znika zupełnie. Nie pozostawia śladów na szkle.

Nasycenie. Więcej niż średnie.

Zapach. Owocowy z wyraźną dominacja marakui.

Smak. Wyraźny kwasek jogurtowy i nieco serwatkowy, łagodzony płatkami owsianymi. Goryczki zupełnie brak. Dużo owoców tropikalnych i oczywiście marakuia. Alkohol podczas picia niewyczuwalny, ale daje o sobie znać. Bardzo orzeźwiające. Obiektywnie, bardzo smaczny napój ale zupełnie nie przypomina piwa. Raczej owocowy koktajl, dobrze skomponowany i poddany fermentacji. Pewnie dla smakoszy tego typu piwa (?) co najmniej 9 pkt.

Ale dla mnie 5 punktów.

Opinia: Naj
13/12/2019

1)
BR PERUN S.A., ul. Wiśniowa 19, 05-500 Piaseczno.
encyklopedia/piwa/perun_behemoth_bartzabel.txt · ostatnio zmienione: 2019/12/14 08:08 (edycja zewnętrzna)