Browar Palatum, Warszawa.
Weizenbock, piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiele, drożdże.
Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 18% wag. Warka do: 31.01.2018.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana biała, przybrudzona, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach słodowy z wyraźnym pieczywem, suszone owoce, muśnięcie banana i goździków. W tle małe co nieco karmelu.
W smaku sporo słodu z wyraźną słodyczą, karmel i suszone owoce. Delikatny banan i muśnięcie goździków. Subtelny cytrusowy kwasek i średnia, mało wyrazista goryczka. Po złapaniu temperatury piwo staje się trochę mdławe i wodniste, choć alkohol też daje znać o sobie. W sumie zwykły, niczym specjalnie się nie wyróżniający pszeniczny koziołek.
Nie więcej, jak 6 punktów.
Opinia: Sten
27/12/2017