Outlet Piwny Radość - Stacja Radość Pacific Weizen

Uwarzone w Browarze Księży Młyn dla Outletu Piwnego Warszawa - Radość.

Skład: woda, słód pszeniczny, pilzneński, karmelowy; chmiel Waimea; drożdże Mauribrew Weiss.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag.

Barwa - hmm, beżowo - brązowa, solidnie mętna, przywodząca na myśl sok jabłkowy z kartonu. Na dnie butelki, a i na jej ściankach pozostał całkiem spory osad.

Piana kremowa, cienka. Powolnie opadła, po czym zaczęła się rwać. Całkiem ładnie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach trochę dziwny. Niby da się wyczuć banana i goździki, jest też odrobina słodu, ale też pojawia się coś, co kojarzy mi się z jakąś orientalną przyprawą. Wyczuwa się też nutkę chemiczną.

Smak wytrawny. Na początku solidny kwasek o cytrusowym charakterze, przechodzi w sporą dawkę ziółek. Następnie pojawia się trochę bananów i goździków. Na finiszu spora dawka goryczki z grejpfrutowym zacięciem. Gdyby nie ten dziwny nieco aromat, byłoby to fantastyczne piwo. No i ten kolor, nieco odpychający.

Nie mniej jednak 7 punktów.

Opinia: Sten
11/11/2015

encyklopedia/piwa/outlet_piwny_radosc_stacja_radosc_pacific_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/04 10:53 (edycja zewnętrzna)