Obolon - Białe/White

Wyprodukowano w Fastowie na Ukrainie. w „Piwowarni Ziberta”

Piwo jasne,niefiltrowane, pasteryzowane. Zawartość ekstraktu - 11,5%, zawartość alkoholu - 4,7%. Skład: woda, jasny słód jęczmienny, jasny słód pszeniczny, syrop słodowy, chmiel, pektyny, kolendra, drożdże. Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie ani sztucznych przyspieszaczy fermentacji.

Piana - obfita, utrzymuje się dość długo. Kolor - mętny, żółtosłomkowy. Zapach - słodkawy, niezbyt intensywny. Smak - lekko kwaskowy, bardzo orzeźwiający, słabo chmielony. W sumie to coś pośredniego między normalnym piwem jęczmiennym a pszeniczniakiem. Cena - około 5 zł za butelkę 0,5l.

8,5 punktu.

Opinia: j24
22/10/2010














Jako producent podany jest Obolon S.A. Ukraina, do tego polski importer Obołoń- Polska s.c.

Konkretnego browaru nie wskazano.

W stosunku do wersji poprzedniej tym razem kształt krawatki pozostał taki sam.

Skład: woda, jasny słód jęczmienny i pszeniczny, pektyny, kolendra, drożdże, chmiel. Ekstrakt 11,5% wag. Alkohol 4,7% obj.

Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, dość obfita ale niezbyt trwała. Opada dość szybko do cienkiej obwódki i zaraz do zera. Nasycenie średnie. Zapach przyjemny, słodkawy, takiego pszeniczniaka z dodatkiem kolendry. W smaku czuć kwasek, słody, nutę owocową (kolendra oraz jakiś posmak cytrusów). Goryczka słaba, można powiedzieć, że tylko zaznaczona. W sumie piwo orzeźwiające, ale takie za bardzo wpadające w cytrusy i do tego jakieś takie nazbyt ugładzone, zbyt poprawione. Zresztą - mam wrażenie, że ta uwaga dotyczy wszystkich nowych Obolonów. Te pierwotne wersje, ukraińskie, mam w pamięci jako smaczne i dobre piwa. Te obecne, dedykowane dla polskiego importera za bardzo przypominają masówkowe koncerniaki.

Zatem tym razem daję nie więcej niż 7 punktów.

Opinia: j24
01/11/2012





Nowa nazwa: Obolon White.

Producent - PJSC Obolon, Ukraina.
Importer - polska firma z Poznania.
Kod kreskowy: 48200027104331).

Kontretykieta jest w całości po polsku. Zaczyna się od słów:
„OBOLON BIAŁE”
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane. Jęczmienno - pszeniczne piwo warzone według tradycyjnej belgijskiej receptury (WITBIER). (…)
Składniki: woda, słód jasny jęczmienny i pszeniczny, pektyny, kolendra, drożdże, granulat z chmielu uprawnego. Alkohol - 4,7 % obj.

Ekstraktu nie podano.

Barwa, piana - jak 01/11/2012. Nasycenie średnie do dużego.

Zapach - niezbyt mocny. Czuć kolendrę, słód i słabo nutę cytrusową.

W smaku piwo dość lekkie. Czuć kwasek, kolendrę wraz z posmakiem cytrusów, słód pszeniczny oraz słód jęczmienny z nutą chlebową. Goryczka - zaznaczona, choć nawet trwała.
W sumie piwo fajne na upały, orzeźwiające i gaszące pragnienie.

7 punktów.

Opinia: j24
31/12/2015

1)
DP „Pyvovarnia Ziberta” PAT „Obolon`”, vul. Pushkina 3, Kyivs`ka obl., 08500 m. Fastiv, Ukraina
encyklopedia/piwa/obolon_biale.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)