Wyprodukowano w Fastowie na Ukrainie. w „Piwowarni Ziberta”
Piwo jasne,niefiltrowane, pasteryzowane. Zawartość ekstraktu - 11,5%, zawartość alkoholu - 4,7%. Skład: woda, jasny słód jęczmienny, jasny słód pszeniczny, syrop słodowy, chmiel, pektyny, kolendra, drożdże. Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie ani sztucznych przyspieszaczy fermentacji.
Piana - obfita, utrzymuje się dość długo. Kolor - mętny, żółtosłomkowy. Zapach - słodkawy, niezbyt intensywny. Smak - lekko kwaskowy, bardzo orzeźwiający, słabo chmielony. W sumie to coś pośredniego między normalnym piwem jęczmiennym a pszeniczniakiem. Cena - około 5 zł za butelkę 0,5l.
8,5 punktu.
Opinia: j24
22/10/2010
Jako producent podany jest Obolon S.A. Ukraina, do tego polski importer Obołoń- Polska s.c.
Konkretnego browaru nie wskazano.
W stosunku do wersji poprzedniej tym razem kształt krawatki pozostał taki sam.
Skład: woda, jasny słód jęczmienny i pszeniczny, pektyny, kolendra, drożdże, chmiel. Ekstrakt 11,5% wag. Alkohol 4,7% obj.
Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, dość obfita ale niezbyt trwała. Opada dość szybko do cienkiej obwódki i zaraz do zera. Nasycenie średnie. Zapach przyjemny, słodkawy, takiego pszeniczniaka z dodatkiem kolendry. W smaku czuć kwasek, słody, nutę owocową (kolendra oraz jakiś posmak cytrusów). Goryczka słaba, można powiedzieć, że tylko zaznaczona. W sumie piwo orzeźwiające, ale takie za bardzo wpadające w cytrusy i do tego jakieś takie nazbyt ugładzone, zbyt poprawione. Zresztą - mam wrażenie, że ta uwaga dotyczy wszystkich nowych Obolonów. Te pierwotne wersje, ukraińskie, mam w pamięci jako smaczne i dobre piwa. Te obecne, dedykowane dla polskiego importera za bardzo przypominają masówkowe koncerniaki.
Zatem tym razem daję nie więcej niż 7 punktów.
Opinia: j24
01/11/2012
Nowa nazwa: Obolon White.
Producent - PJSC Obolon, Ukraina.
Importer - polska firma z Poznania.
Kod kreskowy: 48200027104331).
Kontretykieta jest w całości po polsku. Zaczyna się od słów:
„OBOLON BIAŁE”
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane. Jęczmienno - pszeniczne piwo warzone według tradycyjnej belgijskiej receptury (WITBIER). (…)
Składniki: woda, słód jasny jęczmienny i pszeniczny, pektyny, kolendra, drożdże, granulat z chmielu uprawnego. Alkohol - 4,7 % obj.
Ekstraktu nie podano.
Barwa, piana - jak 01/11/2012. Nasycenie średnie do dużego.
Zapach - niezbyt mocny. Czuć kolendrę, słód i słabo nutę cytrusową.
W smaku piwo dość lekkie. Czuć kwasek, kolendrę wraz z posmakiem cytrusów, słód pszeniczny oraz słód jęczmienny z nutą chlebową. Goryczka - zaznaczona, choć nawet trwała.
W sumie piwo fajne na upały, orzeźwiające i gaszące pragnienie.
7 punktów.
Opinia: j24
31/12/2015