Ninkasi - N° 9.C

Receptura Rzemieślniczy Browar Ninkasi, Produkcja Astravo. Birże, Litwa.

Scotish Export. Piwo pasteryzowane, filtrowane.

Skład: Słody: Caramunich II, Abbey, Caraaroma, Carafa I. Chmiel East Kent Goldings. Drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,8°.

Barwa miedziana w padająca w rubinową, lekko przymglona.

Piana bladokremowa, cienka. Szybko zredukowała się do opaski. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach intensywnie maślany, wręcz przechodzący w wysokoprocentową śmietanę. W odległym tle odrobina słodu.

Smak kwaskowy, przechodzi w minimalny karmel i sporą dawkę świeżego masełka, którego na mój gust jest zdecydowanie za dużo. Nieco słodu i karmelu przebija się nieśmiało. Goryczka również symboliczna i krótkotrwała. Finisz owocowo - kwaskowy. Spokojnie można sobie ów napiwek odpuścić. Taniej wyjdzie karton maślanki.

4 punkty naciągane.

Opinia: Sten
10/03/2015

encyklopedia/piwa/ninkasi_n_9_c.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)