Browar Nepomucen, Szkaradowo.
Forest IPA. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: jęczmienny Pale Ale, pszeniczny; płatki owsiane; gałązki: sosny, świerka, jodły; chmiele: Zeus, Mosaic, Citra; drożdże: US - 05.
Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 15,1% wag. Warka do: 15.09.2018.
Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna.
Piana jasnokremowa, umiarkowanie średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do cienkiego kożuszka. Obfitą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Intensywny zapach iglaków. Zarówno szpilek, jak i przeżywiczonych gałązek. Następnie pojawiają się cytrusy i nieco mniej owoców tropikalnych. W tle odrobina nafty i równie niewiele słodu.
Smak półwytrawny. Tu też dominują iglaki z wyraźną nutą syropu z pędów sosny oraz niezłą dawką świeżej żywicy. Cytrusowy kwasek o średniej intensywności i minimalna słodycz owoców tropikalnych. Pojawiają się też ziółka i małe co nieco nafty. Goryczka przyzwoita, ziołowo - żywiczna z muśnięciem mięty, a w zasadzie olejku miętowego. Ciekawe to piwo. Przypomina mi sosnowy młodnik we wiosenny upalny dzień.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
09/04/2018
Nowa szata graficzna.
Skład skromniejszy: woda, słody: jęczmienny i pszeniczny, chmiel, drożdże, płatki owsiane, gałązki sosny, świerku i jodły.
Parametry bez zmian. Warka do: 08.06.2019.
Barwa identyczna. Piana jasnokremowa, obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubego kożucha. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk drobną koronką.
Nasycenie średnie.
Doznania aromatyczno - smakowe takie same, jak w poprzednim teście. Dodam pół punktu za pianę.
Zatem ocena końcowa 8,5.
Opinia: Sten
20/01/2019