Moskowskaja Piwowarennaja Kompanija - Żiguli Barchatnoje Barnoje

Moskowskaja Piwowarennaja Kompanija, Mytiszczi, Rosja.

Piwo ciemne pasteryzowane, filtrowane. Warzone według oryginalnej receptury słynnej restauracji „Żiguli” na Arbacie w Moskwie.

Skład: woda, słód palony jęczmienny, słód jęczmienny ciemny i jasny, słód biszkoptowy, słód karmelowy, słód żytni, drożdże, cukier brązowy trzcinowy.

Zawartość alkoholu: 4,0%, ekstraktu: 12,0%.

Barwa brunatna, pod światło rubinowa.

Piana beżowa, średnia i dość gęsta. Po kilku łykach porwała się, po kolejnych bez mała zniknęła. Nieznacznie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach nad wyraz przyjemny. Mieszanka palonego słodu, suszonych owoców i karmelu.

Smak nieco za wodnisty. Początek lekko słodki z kwaskową nutką. Małe co nieco palonego słodu, odrobina karmelu i owoców. Goryczki prawie brak. Pojawia się nieśmiało na chwilę i skutecznie tłumiona jest kwaskiem, który pozostaje na podniebieniu. Wąchając to piwo spodziewałem się rewelacji smakowych, a w sumie wypiłem produkt ledwie wypijalny.

Marne 6 punktów - to wszystko.

Opinia: Sten
16/01/2014

encyklopedia/piwa/moskowskaja_piwowarennaja_kompanija_ziguli_barchatnoje_barnoje.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)